Nieuws

Zaterdag 24 februari was er weer een districtstage in de dojo van Budo Academie Jaap Schuitema. Deze keer met een officieel tintje.

Cees Roest, afgevaardigde van de JBN – district Noord-Nederland – mocht het JBN Keurmerk overhandigen aan Jaap Schuitema (zie ook onder deze berichtgeving). Hiermee zijn diverse zaken geborgd en erkend door de JBN, waarmee de stichting laat zien zijn zaken goed op orde te hebben.

De stage zelf werd gegeven door Gerrie Dusseljee, met als Uke Johan Alting. Het thema betrof indirecte combinaties, ofwel thema 7 van het Dan examen. Als extra sausje werd als doel gesteld dat Uke na zijn verzet cq ontsnapping zelf eerst terugkwam met Atemi Waza, wat Tori op scherp zet. Hiermee werden mooie, intensieve combinaties getoond, met veel bewegingsprincipes. Al bij al weer een geslaagde stage.

Dank aan allen die erbij waren en tot de volgende keer!

Cees Roest reikt het JBN Keurmerk uit aan Jaap Schuitema.

Consumenten vragen steeds vaker om een waarborg voor kwaliteit en veiligheid als zij gaan sporten. En ook bedrijven en (overheids)instellingen willen vooral zaken doen met een club die erkend en gecertificeerd is door de bond waarbij zij zijn aangesloten. Om die reden heeft de JBN het JBN keurmerk ontwikkeld.

Voor meer informatie over het JBN Keurmerk, zie https://www.jbn.nl/kenniscentrum/jbn-keurmerk/

Jaap: Gefeliciteerd met dit Keurmerk!


Zaterdag 4 november was er weer een XL stage Jiu-Jitsu, bedoeld voor alle graduaties. De locatie was deze keer Sportcentrum Bruinsma te Stadskanaal. Docent was Johan Douma, tevens lid van de Actitiveitencommissie District Noord en nauw betrokken bij Dan examens.

Het thema was meervoudigheid van Gyaku Waki Gatame. Vanuit diverse invalshoeken werd deze eindtechniek benaderd, waarbij ook overnames werden meegenomen. Er werd duidelijk uitgelegd hoe de techniek werkt, ook als je van het conventionele pad afstapt. De technieken zaten als gegoten en het zet je aan het denken op welke wijze je naar een dergelijke techniek kunt werken. Zeer interessant!

Leuke en interessante nieuwtjes omtrent alles wat met Jiu-Jitsu in Noord-Nederland te maken heeft, vind je op deze pagina terug. Heb je zelf een nieuwtje dat je graag wilt delen? Stuur dan even een mail met alle info naar info@jiujitsu-noord.nl

Zondag 15 oktober werd er weer een Zwarte Band training gegeven. Docent van deze training was Gerrie Dusseljee. Het thema dat behandeld werd, was interactief bezig zijn op de grond, wat een onderdeel is van Thema 5 van de Dan examens.

Een flinke groep fanatieke bruinbanders en Dangraadhouders waren met het thema aan de slag gegaan. Naast het beoefenen van de gevraagde technieken, was er ruimte voor vragen stellen en in discussie gaan over interpretatie van de uitleg van het thema. Middels voorbeelden werd getoond wat de inzet en benadering is en werd dit fanatiek getraind.

Weer een geslaagde stage!


Afgelopen zondag 10 september jl. werd er voor het eerst na de vakantieperiode weer een districtstage gegeven. In de mooie Dojo van Jiu-Jitsu Kenmei te Harlingen, werd door niemand minder dan Jaap Schuitema (9e Dan Jiu-Jitsu) de training verzorgd.

Het idee van deze stage was om zelfverdediging te zien als iets dat veel meer omvat dan alleen in staat te zijn jezelf te verdedigen. Middels diverse oefeningen en de filosofie daarachter te benoemen, is er weer een mooie stap gemaakt in verdieping van het Jiu-Jitsu.


Op zondag 25 juni jl. werd door Jaap Schuitema in zijn eigen Dojo de laatste districtstage van het afgelopen half jaar gegeven. Dit als afsluiting voor de zomervakantie periode. De stage was voor alle graduaties en Jiu-Jitsuka’s van o.a. Budo Academy Jaap Schuitema, Sportcentrum Bruinsma Stadskanaal, Budovereniging Asahi Assen en Fight Game Academy Zuidlaren, waren van de partij.

Het was snikheet in de dojo, met temperaturen ver boven de 30 graden. Dat mocht echter de pret niet drukken! Er werd lekker intensief getraind en de rode hoofden en de door zweet doorweekte pakken passen precies in het patroon van hard werken, plezier hebben én mooie Jiu-Jitsu technieken leren.

Zo’n 40 personen deden aan de stage mee. Een prachtig resultaat, waarmee maar weer eens aangetoond is dat onze prachtige sport door velen omarmd wordt, in het gehele district Noord. Luitjes, tot in september allen!!


Afgelopen weekend was het Jiu-Jitsu Ameland weekend (info). Wederom een bomvol weekend met Jiu-Jitsu activiteiten. Diverse workshops werden gegeven, door kundige en ervaren leraren met elk hun eigen kijk op Jiu-Jitsu. Dat maakte het zeer interessant! Zo werden diverse invalshoeken belicht, waarmee voor iedereen zichtbaar werd hoe divers en uitgebreid het Jiu-Jitsu is.

Naast de trainingen was er ook veel tijd voor ontspanning. een BBQ, voetballen, naar de zee, een Quiz, het dorp NES in….Voor ieder wat wils. Op de zondag werd er nog een strandtraining gegeven, waarbij er groepsgewijs gerouleerd werd. Zo kon elke groep in het kort nog even wat technieken van in totaal 3 leraren meekrijgen. Ondanks de hitte, werd er ook op de zondagmiddag nog hard getraind.

Na de laatste training was het douchen, omkleden en inpakken, nog een laatste groet naar iedereen en met de boot weer terug naar Holwerd. Iedereen kon terugkijken op een zeer geslaagd Jiu-Jitsu weekend en afspraken werden alweer gemaakt om het volgend jaar weer dunnetjes over te doen.

Natuurlijk werden er ook foto’s en video’s van dit weekend gemaakt. Deze zijn (spoedig) terug te vinden op Facebook en Instagram.


Op zaterdag 13 mei werd de NN Budo dag gehouden. Een dag vol Judo, Aikido en natuurlijk Jiu-Jitsu. Er was een breed programma, waaronder workshops, wedstrijden en een 3-sporten stage.

Voor foto’s en een impressie van het geheel, check de Facebook pagina van Judo Bond Noord Nederland!


Zondag 16 april was er weer de maandelijkse Zwarte Band training. Deze keer weer in Oenkerk.

Johan Douma trakteerde de enthousiaste Jiu-Jitsuka’s op diverse gebogen armklemmen (Ude Garami’s). Zowel staande als op de grond werden technieken beoefend. De technieken waren voor 3e Dan nivo, waarmee de moeilijkheidsgraad/complexiteit zich flink liet gelden. Uitdaging zat!

De cooling down op het einde van de training zorgde voor veel hilariteit. Letterlijk vallen en opstaan, en achter elkaar ravotten:-)

Het eerstvolgende evenement is de Noordelijke Budodag. Alle informatie vind je hier


Op zaterdag 1 april werd een District XL training gegeven, bedoeld voor alle graduaties. De training werd gegeven door Maarten Velstra. Met de nodige humor en overtuiging wist Maarten de grote groep Jiu-Jitsuka’s te enthousiasmeren met zijn interessante technieken en visie op het Jiu-Jitsu.

Maar liefst 40 personen deden mee aan de stage, wat vanuit het District enorm toegejuicht wordt. Hoe meer deelnemers, hoe meer vreugd! Mensen die elkaar voor het eerst tegenkomen en direct met elkaar leuke technieken trainen, saamhorigheid kweken en simpelweg een stuk gezelligheid opzoeken. Dat is waar het om te doen is.

De volgende training is weer een Zwarte Band training (bruin en hoger). Voor alle info, klik hier


Zondag 19 maart was het weer zover, de maandelijkse Zwarte Band training. Deze keer weer in Groningen, waar koffie en cake een vast gegeven zijn inmiddels.

Na een inleidend praatje van Jaap Schuitema, gaf Gerrie Dusseljee de les. Als vanouds waren de aanwezigen weer heerlijk fanatiek bezig. Een mooie groep van mensen met een bruine band, zwarte band en hoger maakte zich de aangeboden technieken zoveel mogelijk eigen.

Dank aan Uke Michel Buining, die zijn lichaam weer vakkundig in een knoop liet leggen en daar veel plezier aan beleefde:-)

De eerstvolgende training is een District Training XL, bedoeld voor alle graduaties. Zorg dat je erbij bent! Klik hier voor alle info


Afgelopen zondag 12 februari was er weer de maandelijkse Zwarte Band training, te Oenkerk. Een heerlijk fanatieke groep Jiu Jitsuka’s kwam naar de Dojo van Maarten Velstra en Esther Oostlander, te Oenkerk (FR) om een aantal grondtechnieken in te trainen. Dit als voorbereiding op een examen voor de zwarte band.

Gerrie Dusseljee mocht de les verzorgen. Samen met maatje Johan Alting werden meerdere technieken aangeboden, waarbij met name de realiteitszin cq gevechtswaarde en controle over je belager extra werden benoemd.

Al bij al weer een geslaagde dag. Mensen, tot de volgende training weer!


We zijn het nieuwe jaar weer begonnen!

In de mooi aangeklede Dojo van Budo Academie Jaap Schuitema werd 15 januari jl. een gezellige, leerzame stage gegeven door Jaap. Alle graduaties waren van harte welkom om gezamenlijk het nieuwe jaar in te luiden, met veel Jiu-Jitsu activiteiten in het vooruitzicht.

Natuurlijk was er – als vanouds – eerst nog gelegenheid om onder het genot van een bakje koffie en koek, even weer gezellig te socializen. Daarna ging het er weer sportief aan toe, met veel mooie Jiu-Jitsu technieken, inspanning, zweet op het voorhoofd en het bouwen aan een goede conditie. Iets wat hard nodig is na al die oliebollen die nét even te lang blijven hangen;-)


Afgelopen zondag 25-09-2022 werd er weer een District stage gegeven. Deze keer was Jaap Schuitema – zelf kersvers gepromoveerd naar de 9e Dan Jiu-Jitsu – de leraar. In zijn eigen Dojo werd men met koffie en diverse soorten koek ontvangen. Geheel volgens traditie natuurlijk:-)

Voordat de stage van start ging, werd Jaap nog een keer in het zonnetje gezet vanwege zijn zeer bijzondere promotie naar de 9e Dan. Uit handen van de Activiteitencommissie ontving hij een mooie bos bloemen en werd hem daarnaast een schaal met échte Groningse worst uitgereikt.

Interessant was dat Jaap o.a. het Nakoni systeem belichtte, om een stuk geschiedenis van het Jiu-Jitsu bij te brengen aan de belangstellenden. De oefenvormen waren voor iedereen goed uit te voeren en dat maakt een dergelijke stage juist erg leuk!

Meedoen? Voor meer informatie over (District) stages en andere evenementen, klik hier


Jaap Schuitema, voorzitter van het district Noord-Nederland, heeft op zondag 18 september 2022 een 9e Dangraad Jiu-Jitsu uitgereikt gekregen. De uitreiking werd gedaan in de pauze tijdens de Wim Boersma stage, een stage ter ere van 1 van de grondleggers van het moderne Jiu-Jitsu. Een zeer bijzondere promotie!

Jaap werd door een aantal hoog geplaatste prominenten van de Judo Bond Nederland in het zonnetje gezet. Daarbij werd een opsomming gegeven van wat Jaap in de loop der jaren voor de JBN gedaan heeft én nog steeds doet. Jaap is 1 van de grondleggers van het moderne Jiu-Jitsu systeem, waar alle Jiu-Jitsuka’s in Nederland profijt van hebben.

Wij feliciteren Jaap met de behaalde graad en wensen hem heel veel succes in de toekomst met de vele Jiu-Jitsu activiteiten waar hij nog altijd dagelijks bij betrokken is.

District Noord-Nederland

Bekijk hier het interview met Jaap bij RTV Noord, ter ere van zijn promotie!

Inmiddels is er ook een item voor op het NOS journaal verschenen. Klik hier om het item te zien (vanaf 12:15 minuten).